Farfars skrin

Det som skjedde under andre verdenskrig berører mange i Norge, enten vi vil eller ikke, som etterkommere av heltene, landssvikerne eller den tause majoritet. Tone Birgitte Bergflødts bok tar leseren med på forfatterens reise mot forståelse og forsoning med den uforståelige arven.

Farfars skrin hadde ikke vært åpnet siden krigen. I det hadde han samlet sitt historiske testamente, etterlatt det i et pengeskap og latt skjebnen råde. Lite visste han om hva etterkommerne ville gjøre med hans historie. Ville tiden noen sinne komme da noen ville være villige, eller i stand til å se verden slik han selv så den i 1940?

Det skulle han aldri få svar på.

 

Han hadde neppe forutsett at hans sønnedatter mer enn sytti år senere ville skrive en bok basert på innholdet. At det i Norge på den tiden boka ble skrevet ville ha utviklet seg til en gryende polarisering, noe liknende den han selv fikk oppleve, og som kom til å gjøre en slik bok ekstra aktuell to generasjoner senere.

Dette er fortellingen om forfatterens opplevelser på reisen fra avmakt og fortvilelse til forståelse og forsoning, med bakgrunn i hva hun fant i et skrin etter sin avdøde farfar.

Kjøp boken her:

Boka «Farfars skrin – i skyggen av NS» ble lansert 3. mai 2018. Boka kan kjøpes i bokhandelen eller bestilles på: www.pregomobile.no/produkt/farfars-skrin/

Om du ønsker boka signert, ta kontakt med meg på tlf 466 95 075 for avtale.

 

Presse:

Link til intervju med Lierposten: https://www.lierposten.no/bok/kultur/historisk/hemmeligheten-i-farfars-skrin/s/5-65-95989 (betalingsmur)

Link til intervju med NRK Buskerud:

https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-buskerud/DKBU02008418/26-04-2018

 

Les også gjerne bloggen min: http://tonebb.blogspot.com/

 

Arrangementer fremover

Eplefestivalen på Lier Bygdetun 16. sept., signering

Lier Bygdekvinnelag v/Mette Rustand, foredrag

26. september

Biblioteket Lier 31. oktober:

Forfattermøte med Tone B. Bergflødt

Falstadsenteret: Fredskonferanse med bokbad og salg av bøker i samarbeid med lokal bokhandel 14.november

Forfattermøte/bokbad hos Kirkens Bymisjon i Drammen 22. januar 2019

 

 

Utdrag fra anmeldelser

 

Skarpt, vennligsinnet, undrende og nøkternt skrevet om en bortglemt del av vår nære historie. Herlighet, så bra at du har skrevet dette. Sterkt og bevegende. På alle måter. Jeg må puste ut litt. Og tårene renner. Du kan rette deg opp og være stolt!

Takk, Tone! Måtte lese ferdig i ett! Du skriver glitrende, noen steder - der pennen din er helt fri- er enestående! Det er de delene av boka jeg leser raskest fordi du driver meg med.

Hvordan kan vi unngå å ta valg i beste hensikt i dag, som våre barnebarn kommer til å fordømme oss for? Vi har litt den samme dynamikken når vi ser at økonomisk vekst skal "frelse" oss, mens denne veksten på samme tid fører til miljøødeleggelse - hva kommer våre barnebarn til å si om oss?

 

JA - det er virkelig blitt en flott bok, gratulerer så mye! Det hele flyter så bra og teksten er så godt skrevet, en fryd å lese. Innholdsmessig er det en sterk fortelling, der du lykkes i å koble familiehistorien – og ikke minst din egen plass i denne - til den «store» nasjonale historien.

Jeg synes at du mer enn de fleste i 2. eller 3. generasjon som har skrevet bøker klarer å håndtere det ennå brennbare NS-temaet på en måte som gir leseren reell innsikt både i medlemmenes motiver og virkelighetsoppfatning under krigen, og i NS-familienes «skjebne» gjennom etterkrigsårene frem til i dag. Boken inviterer til å forstå de menneskene som havnet på «feil side» og reflektere over deres valg og følgene det fikk, men er på ingen måte noen apologi.

 

Kjærlighet er det som var og er drivkraften i deg, i din far, i din farfar og alle andre familiemedlemmene, og denne kjærligheten fortjener all anerkjennelse, i dyp kjærlighet. Din bok er skrevet i kjærlighet og med denne kjærligheten gir du verdighet til dine forfedre og til den kjærligheten som motiverte dem. Du lærer leseren å hedre denne kjærligheten ("engasjement"), og jeg vil hedre din kjærlighet. Jeg vil hedre denne kjærligheten hvor enn jeg finner den i verden, ikke minst fordi verden ville være så mye fattigere med bare likegyldige folk.

Les historien rundt "Farfars skrin". Takk Vigdis Bjarkøy og fotograf Sverre Chr. Jarild for en fin reportasje

En annen bok ....

 

Jeg deltok på Skriveakademiet i regi av Veslemøy Solberg i 2017, og er glad for å ha med to tekster i tekstsamlingen «Tar du imot? Tekster om håp».

Antologien «Tar du imot? Tekster om håp» inneholder noveller, romanutdrag, dikt, petiter og fortellinger om det viktigste vi har: HÅPET. Den siste skjøre linjen som holder oss oppe når vi ikke finner realistiske utveier lenger, når drømmene, lengslene og troen på noe annet og større er alt vi har igjen. Skriveakademiet er stolt av å kunne presentere sin aller første antologi, der 37 forfattere er representert med sine stemmer. Vi lover at tekstene vil gi deg inspirerende, varme, meningsfulle, tankevekkende og morsomme leseropplevelser!

TAR DU IMOT?

Tekster om håp

 

ISBN

9788293636007

Innbinding

Heftet

Type

Romaner, diverse

Forlag

Skriveakademiet

© Tone Birgitte Bergflødt | Telefon +47 46 69 50 75 | Renskaug Vertsgård, Vestsideveien 63, 3400 Lier | E-post: tone@tonebb.no